Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

ЕКОГОДИНА «ЕКОЛОГІЧНИЙ СТИЛЬ ЖИТТЯ»

Дата: 21 вересня 2022 о 00:00
Автор: admin 0. 1.
143 перегляда

Що це за такий стиль? Над цим питанням розмірковували студенти груп 1-ХТ-ВХК-5/9 та 1-ГРС-5/9 разом із класною керівницею  Галиною Гаврилюк під час проведення  екогодини 21 вересня. 
Часто ми захоплюємось тим, які екологічно свідомі люди живуть в Західній Європі, у Канаді, Австралії та інших цивілізованих країнах. Нам хочеться бути в тому середовищі, долучитись, бути відповідальними, бути еко. Однак настільки ж часто ми не замислюємось, який шлях пройшли ці країни до усвідомлення свого впливу на довкілля, відповідального ставлення до нього та збалансованого сталого розвитку.  Європейці на цьому шляху стикались із тими самим проблемами і викликами, що й ми, тільки раніше. Аби прийшла нова культура і новий менталітет, відбулася  зміна цілого покоління, тобто 15-20 років – і це за повної підтримки держави та зваженої політики.
Україна зараз перебуває на стадії визначення реальної вартості ресурсів та вироблення у населення їхнього свідомого і відповідального споживання. Тобто ми поступово створюємо передумови, коли бути неекологічним – невигідно.  В Україні наразі немає особливих умов для життя у стилі "еко", але можна чудово впоратися і самостійно. Змінюючи власні звички та поведінку, можна впливати на оточуючих та змусити бізнес відгукнутись на ваші бажання і врешті досягти дивовижних результатів. І вдаватись в крайнощі не треба, наприклад, жити в печері, не митись і їсти лише власноруч вирощені на городі продукти. Екологічний спосіб  життя – це такий, за якого зберігається комфорт і якість отримуваних послуг та товарів, але споживання відбувається без надмірностей та відповідально.
Спершу вироблення екологічних звичок та поведінки потребуватиме певних зусиль, але, напрацювавши їх, ви з подивом будете згадувати свій колишній спосіб життя. Піклуючись про природу, ви  піклуєтесь про себе. Адже від благополуччя природи залежить ваше існування і доля ваших близьких.
Студенти зазначили, що  бути екологічно свідомим можливо і в наших умовах. Далі вони  поділилися  своїм досвідом і досвідом своїх  друзів, яким чином кожен може зменшити свій негативний вплив на довкілля. Ось декілька простих кроків, які може зробити кожен :
1.Зменшуйте використання електроенергії!
-Замініть лампочки на енергоефективні (світлодіодні чи люмінесцентні). За інтенсивного використання вони окупляться за 1-2 роки.  Якщо ви рідко ними користуєтесь (раз на місяць, квартал, рік), лампочки можна не міняти.
- Вимикайте світло в приміщеннях, де ви не перебуваєте.
-Вимикайте побутову техніку, не лишаючи її на ніч в режимі "очікування".
2.Бережіть  воду!
-Використовуйте розпилюючі насадки на кранах і в душі. Економія 30-50%.
-Вимикайте воду, коли чистите зуби чи голитесь. Можна використовувати чашку з водою.
-Приймайте душ замість ванни.
-Мийте посуд не під проточною водою, а набравши воду у раковину чи велику посудину.
3. Зменшуйте  кількість відходів!
-Беріть з собою до магазинів чи на ринок екоторбинки, і вам не доведеться купувати пакети на місці.
-Є сенс розділяти так звані сухі і мокрі відходи вдома. Це не так складно, як здається, і не потребує багато місця. Виділіть місця під макулатуру, пластикові пляшки, скляні пляшки та текстиль і організовано виносьте їх по мірі накопичення.
-Не забудьте стиснути пластикові пляшки, розібрати пакувальні коробки чи іншу картонну тару, щоб сміттєвоз не витрачав пальне, транспортуючи повітря.
-Батарейки та люмінесцентні лампи. Зараз стає все більше пунктів прийому цих відходів. Зібравши певну кількість, ви завжди можете раз на місяць, квартал чи півроку віднести їх у спеціалізоване місце.
-Мобільні телефони та інша електроніка є дуже небезпечними видами відходів, якщо потрапляють у відкрите середовище разом з побутовими відходами. На жаль, зараз в Україні їх переробка дещо ускладнена. Тому по можливості збирайте такі відходи у себе вдома. Є надія, що за 2-3 роки ситуація зміниться, як вона вже змінилась з батарейками.
-Не викидайте будівельні відходи і меблі у контейнери, призначені для побутових відходів. Замовте спеціальний контейнер у ЖЕКу. Такі відходи потрапляють на спеціальний полігон для будівельних відходів і переробляються на будівельні вторинні матеріали.
-Ніколи не спалюйте побутові відходи, особливо пластик, пакети та інші відходи. Під час неконтрольованого спалювання утворюються токсини, які потрапляють в організм, накопичуються (вони не виводяться) і призводять до ракових захворювань.
4.  Бережіть тепло в квартирах взимку!
-Провітрювання. Якщо вам не вистачає кисню взимку – не потрібно постійно тримати вікно в режимі провітрювання і випускати тепло. Більш дороге рішення – зробити нормальну вентиляцію разом із рекуператором повітря. Дешевше – відкрити навстіж всі вікна на 10-15 хвилин. За цей час всередині приміщення повністю заміниться повітря, а стіни не встигнуть охолонути і зберігатимуть тепло.
-Не використовуйте електроприлади для обігріву – це дуже неенергоефективно.
5.Не поспішайте викидати побутову техніку!
-Можливо, вона комусь може знадобитися – тож її можна віддати родичам або завезти на дачу. Звичайно, вона не дуже енергоефективна, але деколи краще продовжити використання старого, ніж купувати нове.
-Під час купівлі побутової техніки звертайте увагу на її клас енергоефективності, найвищий – А+++. Прийнятно купувати все, що вище А.
-Крім енергоефективності звертайте увагу на наявність екологічних, економічних режимів використання води, миючих засобів чи інших ресурсів і матеріалів.
6. Правильно вибирайте побутову хімію!
-Використовуйте безфосфатні пральні порошки. В даний час норма фосфатів у порошках в Україні становить <5,4% (22%- у перерахунку на Р2О5). Читайте склад перед тим, як купувати.
7.Займіться  своїм одягом!
-Екологічно купувати одяг місцевих виробників і з натуральних матеріалів. Натуральні матеріали – це відновлювальний ресурс, місцеві виробники – це менше забруднення і витрати на транспорт. Під час виробництва і обробки деяких натуральних матеріалів використовуються дуже токсичні речовини. Зараз існує новий тренд з виробленню еко-одягу, який має відповідну сертифікацію, що підтверджує екологічність всіх процесів виробництва.
-Ніколи не викидайте речі. Віддайте їх тим, кому вони потрібні.
8. Їжа
-Купуйте і їжте сезонні овочі та фрукти, коли ціни на них суттєво падають. Нітрати, пестициди, консерванти тощо – це дорогі речовини, вартість яких закладається у продукти і сенс використання яких є тільки за умови високої вартості кінцевої продукції.
-Звертайте увагу на сертифікацію, позначки еко-, біо-, органік, натуральний продукт тощо. Деколи виробники зловживають і маніпулюють цими термінами для підвищення цін. Перевіряйте достовірність вказаної інформації . Коли попит на такі продукти буде достатнім, ринок розшириться, цивілізується і витіснить псевдоекологічні продукти.
9.Транспорт
-Найкраще ходити пішки. Якщо потрібно подолати 1-3 зупинки громадського транспорту, варто запланувати час на те, щоб цю відстань пройти пішки. Така практика також корисна для здоров'я.
-Ще один екологічний вид транспорту – ролики і велосипеди.
-Якщо потрібно подолати велику відстань, використовуйте громадський транспорт. В першу чергу той, що працює на електриці – метро, тролейбуси і трамваї. Далі у рейтингу екологічності розташувались рейсові автобуси, маршрутки – в самому кінці.
Студенти  підсумували, що дотримуючись екологічних принципів і починаючи жити екологічно, ми всі разом формуємо нове середовище, нову культуру, новий ринок зі своїм попитом і пропозицією. Все це спонукає до змін в суспільстві і наближає нас до часу, коли ми знову, як колись, будемо жити в гармонії з природою.
Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.