Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

СТОРІНКА ІСТОРІЇ «НЕВІДОМІ ФАКТИ З ІСТОРІЇ ГОЛОКОСТУ»

Дата: 25 січня 2022 о 22:00
Автор: admin 0. 1.
115 переглядів

27 січня в усьому світі відзначається День пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день 1945 року війська 1-го Українського фронту  звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.
Напередодні, 26 січня у коледжі проведений виховний захід «Невідомі факти з історії Голокосту» студентами груп 3-ПТБ-2/11 та 3-ГРС-2/11 (класний керівник Гаврилюк Г.Й.).
Студенти підготували презентації, повідомлення. Зокрема, проаналізували етапи голокосту і як він став можливим, звернувши увагу на антисемітську ідеологію і політику партії  Гітлера. Отже,  антисемітизм  став державною політикою «третього рейху».
Також студенти акцентували увагу на тому, що  20 січня 1942 року у Берліні відбулася конференція, на якій обговорювалися шляхи остаточного розв’язання єврейського питання. «Остаточне розв’язання» за нацистськими методами  - масові розстріли, табори знищення. Розповіли про  шість таборів смерті для масового знищення євреїв.
Студенти приділили значну увагу трагедії Бабиного Яру, де 29-30 вересня 1941 року біли розстріляні  київські євреї. А взагалі на українських землях загинуло близько 1,5 мільйона євреїв.
Людство ніколи не зможе забути цю болючу та трагічну сторінку історії. А скільки ще залишилося невідомих сторінок Голокосту, адже довгий час вони були заборонені. На цьому наголосила  класний керівник груп Галина Гаврилюк. Потрібно було шість десятиліть, щоб людство визнало цю трагедію і тільки 1 листопада 2005 року резолюцією  Генеральної Асамблеї ООН був проголошений День пам’яті жертв Голокосту.
Галина Гаврилюк запропонувала переглянути відеоролики, на яких очевидці згадують ці події. Одна з таких історій - розповідь Романа Ференцевича, сьогодні жителя США, про те, як він, будучи маленькою дитиною, носив хліб доктору Найману і його сім’ї, що переховувалися у Львові. Сім’я Романа була вдячна доктору Найману за врятоване життя хлопчика. І коли Роман Ференцевич запитав свою маму, чому вона так ризикувала його життям, то почув історію про велику допомогу сім’ї євреїв, які за свій кошт лікували його. Так українець віддячив єврею, який врятував йому життя.
Студенти почули про знайдені щоденники, чудом вцілілі в таборах смерті, в яких люди описували про жорстоке поводження з ними нацистів, про дітей, яких заманювали іграшками у газові камери, про медичні експерименти над ними. Єврейські діти, врятовані студитами, - ще одна невідома сторінка історії Голокосту та монашества Греко-Католицької церкви.
Сам Митрополит Андрей Шептицький врятував понад 300 євреїв у Львові.
Класний керівник згадала розповіді свого батька, який запам’ятав переслідування євреїв в їхньому селі. Стогін і плач євреїв, замкнутих для перевезення,  вночі було чути у найвіддаленіших куточках села. Із сусідніх сіл звозили євреїв у Гримайлів, де було гетто. Там їх утримували для подальших перевезень. Не давали їм їсти, а замість їжі «вигонили їх пастися». Та дивлячись на ці жахіття, люди все одно як могли допомагали переховуватися євреям. У селі поливали різними запашними речовинами, одеколоном землю, аби собаки не взяли слід до ями, де переховувалися євреї.
Сьогодні згадуємо жертв людиноненависницької політики. Цей день  засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості.
«Про це треба знати і нашим дітям, і онукам…
Заради пам’яті про невинних»
Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.