Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

ЗАСІДАННЯ ГУРТКА «ЗДОРОВ’Я ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ХІМІЇ» «НАУКОВИЙ КОНСИЛІУМ «ЧИМ МИ ДИХАЄМО І НАШЕ ЗДОРОВ’Я»

Дата: 21 жовтня 2021 о 21:00
Автор: admin 0. 1.
118 переглядів

Жовтневе засідання гуртка «Здоровя через призму хімії» провели у парку Національного відродження. Тема засідання-розслідування: «Чим ми дихаємо і наше здоров’я».
З метою обговорення проблеми якості повітря міста Тернополя і його вплив на наше здоров’я засідання проведено у формі наукового консиліуму (керівник Галина Гаврилюк). Його учасниками були лікарі, вчені-хіміки, біологи, екологи. План роботи наукового консиліуму попередньо був узгоджений.
Доповідач – вчений-хімік, дослідивши джерела забруднення повітря Тернополя, вказав, що основні забруднювачі атмосферного повітря нашого міста – автомобільний транспорт, промислові підприємства та котельні КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Адже промислові підприємства міста викидають в атмосферне повітря понад  670 тон шкідливих речовин на рік, що складає біля 20% від загальної  кількості забруднюючих речовин. В місті функціонують 274 промислових підприємства, 64 підприємства харчової промисловості, 36 котелень КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», котельні промислових підприємств та підприємств харчової промисловості. З їх викидами в атмосферне повітря, яким ми дихаємо, потрапляють оксиди Сульфуру, Нітрогену, амоніак, формальдегід, завислі речовини. Питома вага викидів автотранспорту в загальному обємі забруднень сягає 70-80%. Його викиди містять в собі понад 200 шкідливих речовин. Основними з них є оксиди Карбону, Нітрогену, вуглеводні, ароматичні сполуки (бензпірен),  альдегіди, сажа.
Про значення сульфуровмісних речовин у природі доповів вчений-біолог, підкресливши, що в присутності газу SOкраще зберігаються сполуки, що зумовлюють смак і колір сушених фруктів та фруктових соків. Доповнив цю тезу еколог, зазначивши негативний вплив сульфуровмісних та нітрогеновмісних сполук.
Про вплив забрудненого повітря на людину доповів лікар. Несприятлива дія забруднення атмосферного повітря на здоровя населення доведена. Зокрема, хронічне отруєння SO2 характеризується розвитком захворювань дихальних шляхів, появою анемії, порушенням функції печінки. Формальдегід, який надходить в повітряний басейн нашого міста від автотранспорту, має подразнюючу дію , викликає деструктивні зміни в печінці, нирках, легенях, центральній нервовій системі.
Вчений-хімік зазначив, що на сьогодні перевищення ГДК по оксидах Сульфуру, Нітрогену, формальдегіду, сполуках свинцю зареєстровані на перехрестях вул. Гайової-Живова-Замонастирської, вул. Збаразької-Бродівської-Довгої. А також порівняв якість атмосферного повітря по вул. Збаразькій і в парку Національного відродження.
Учасники консиліуму дійшли до спільної думки, що потрібно зменшувати викиди забруднюючих речовин у повітря. А також дали пропозиції щодо охорони середовища від забруднень. Адже загальновідомо, що стан здоровя на 20%  залежить від оточуючого середовища.  Тому більше потрібно спілкуватися з природою. Саме в парках  Тернополя  можна подихати відносно чистим повітрям.
Атмосферне повітря – це категорія природних ресурсів,
які мають використовуватися протягом життя всіх поколінь.
Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.